KAPITLEN

Nedan finns en kort beskrivning av vad varje kapitel i boken innehåller.

Nyfikenhet, dammsugare och silverdockor
En sorts inledning
Historien är full av nyfikna människor. Det är tack vare denna nyfikenhet som vi gjort så många vetenskapliga upptäckter och fiffiga uppfinningar – och som gjort vår vardag så mycket enklare och mer spännande.Här beskrivs bland annat hur uppfinnaren och matematikern Charles Babbage år 1797 inspirerades av en dansande mekanisk silverdocka som sexåring – och hur han senare försökte tillverka en invecklad räknemaskin gjord i trä.

 

Mystiska svarta stenar och bly som inte är bly
Hur blyertsen kommer in i pennorna
År 1564 blåste en fruktansvärd storm in över mellersta England. Det blåste så kraftigt att flera stora ekar välte. Det var upptakten till hur man fann stora skinande svarta stenar – som av misstag kallades för blyerts. Den svenske kemisten och apotekaren Carl Wilhelm Scheele avslöjade felet först av alla. Här beskrivs också hur franska revolutionen gjorde att blyertsen utvecklades till de pennor vi har idag.  

 

Kärleksbrev, hästar i Troja och Michelangelo
Hur smittar datavirus?
Datavirus, datamaskar och trojanska hästar. Det har dykt upp många underliga namn i samband med datorer de senaste åren. Läs här om den person som först upptäckte datavirus i början av 1980-talet när han var student vid ett amerikanskt universitet – och då ingen ville veta av hans upptäckt!Här får du också reda på mycket om kärleksbrev som skadliga program, datamaskar och trojanska hästar – till verkliga spionprogram.

 

Brakare, fis, mök, prutt och fjärt
Vad är en prutt egentligen?
Prutta, fisa, fjärta eller släppa sig, är något som alla människor och djur behöver göra. Gaser i magen är något som alla har. Men var kommer den ifrån? Och varför luktar det illa när vi pruttar?
Här får du svaren. Visste du förresten att pruttar kan också vara bra för vissa djur. Till exempel har några amerikanska forskare visat att sillar kan varna varandra för späckhuggare genom att prutta.

 

Vikingakristaller och kattögon
Hur tillkom kontaktlinsen?
Redan ”de gamla grekerna” använde en ”läsesten” för att se bättre på nära håll. Läsestenen var en kupad kristallbit som lades direkt på texten så att den förstorade tecknen, som ett förstoringsglas. Här får du veta hur vägen sedan gick till de mjuka smida kontaktlinser vi har idag. Och hur de tillverkas, men också om hur forskare funderar på hur man kan ”klistra” fast linser på ögonen i framtiden. 

 

Dricksvatten ur berget, förstoppning och sötare än sött
Varför ska det bubbla i läsken?
Visste du att läskedrycken uppfanns i Sverige? I detta kapitel får du reda på hur det gick till. Men inte bara det, utan också hur man tillverkar läsk idag – till exempel genom att ta tillvara på kolsyran som bildas när man gör öl.Läs också om sötningsmedel, färger och smaker som kommer från fruktskalens oljor!

 

Hår på monster, kungar och häxor
Hårets magi
Överallt i historien finns en stark tro på håret som något mystiskt eller kraftfullt. I den grekiska mytologin finns till exempel Minotaurus, ett monster till hälften människa, till hälften tjur som levde i labyrinten Knossos på Kreta. Monstret kunde bara besegras när dess hårlockar skurits av.
Här får du veta det mesta om hår, hur och var det växer. Och varför. Men även om dreadlocks, peruker och gåshud.

 

Trädgrenar, salt och kåda i munnen
Hur tandkrämen kan vara randig? 
Ibland talar man om tandtroll, men de flesta vet att ”hål i tänderna” orsakas av tandsjukdomen karies. Tandkräm hjälper, men hur? Vad sker i munnen? Vad innehåller krämen? Och när började vi egentligen borsta tänderna? Visste du att hundar gnager på trädgrenar för att bland annat rengöra tänderna – och att människan också gjorde så förr i tiden?Här får du också svar på den eviga frågan om den randiga tandkrämen. Mysteriet är avslöjat!
Häxor, gudinnor och mjölkharar
Varför är mjölken vit?
Förr fanns många sagor och sägner om mjölk. Till exempel att ”mjölkharar” tillverkades av trådar, några droppar blod och en trollformel. När häxan blev törstig skickade hon ut mjölkharen som diade mjölk av grannens kor. Haren kom hem stinn av mjölk som den spydde upp i framsatta bunkar.Läs här om kossor som heter Rosa och kängurur som kan ge olika sorters mjölk samtidigt. Och varför mjölken är vit!

 

Getingar, fallande äpplen och färgblindhet
Hur ser vi färger?
Visste du att jämfört med många djur, som till exempel fåglar, ser vi människor färger mycket dåligt? Det kan du läsa om i detta kapitel. Men jag berättar också om att många djur och insekter använder färger för att skydda sig, som getingar, pilgiftsgrodan eller hur fjärilen Påfågelsöga använder en bluff för att skydda sig mot fiender.
Här kan du även läsa om att de som kallas färgblinda egentligen ser många fler färger än andra.

 

 

 

 

Edison, vaxrullar och jojk
Vad är egentligen mp3?
Tidigt förstod vi att ytterörat fungerar som en tratt som fångar in ljud. Men vad som sker i det som kallas för mellanöra och inneröra har inte varit känt så länge. Läs här om forskningen som ledde fram till vaxrullar, LP-skivor och rullbandspelare.
Och hur forskningen kring digitala radiosändningar ledde fram till möjligheten att packa ihop musik till en liten datorfil – mp3.